October 16, 2019

March 1, 2019

Please reload

Recente berichten

LINNEN : je kan niet anders dan er van houden…

December 18, 2017

1/1
Please reload

Uitgelichte berichten

Er zitten kranten in de muur ?!

May 3, 2018

 

Dat oud papier ons warmte kan bezorgen door verbranding spreekt voor zich. Maar  die energie is van korte duur. Het gebruiken van papier om warmte in de huiskamer te houden is ook niks nieuws. Vroeger waren oude kranten het geschikte middel om kieren en gaten van tochtspleten in muren te dichten, of bracht men eerst enkele lagen krantenpapier aan alvorens te behangen. Dat ontdekt vandaag nog menig verbouwer van een oude woning, Nieuw is dat sinds enkele jaren ook isolatie wordt gemaakt van oud papier. Een prachtige en nuttige recyclage.


Cellulose isolatie, ook gekend als papiervlokken, wordt namelijk gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Het is een ecologischer en veel gezonder alternatief dan de veel bekendere gespoten PUR. Oude kranten worden in een aantal stappen machinaal versnipperd. Om het materiaal brandwerend en schimmelwerend te maken worden er additieven zoals boorzout aan toegevoegd.

 

Bij renovatie kunnen de vlokken perfect worden ingeblazen in wanden of tussen zolderbalken en valse plafonds. Ook bij dakisolatie kan je kiezen voor cellulose.  De vlokken worden gewoon tussen de kepers geblazen.

 

Doordat dit proces onder hoge druk gebeurt, nemen de vlokken precies de vorm van de holle ruimte in en sluiten ze de ruimte helemaal af. Dat geldt ook voor onregelmatig gevormde en slecht toegankelijk ruimten.

 

Alle voor en nadelen op een rijtje ...

 

+ weinig energie nodig voor de productie

+ milieuvriendelijk materiaal

+ goede vocht-bufferende  en geluiddempende eigenschappen

+ brandveilig & schimmelwerend (door toevoeging van boorzout)

+ relatief eenvoudig om onregelmatige en ontoegankelijke plekken sluitend te isoleren

+ isolatiewaarde 0.039 W/mk

+ open voor dampdiffusie

+ budgetvriendelijk

 

- mag niet te langdurig nat blijven, gebruik op zeer vochtige locaties is dus te vermijden

 

Volg onze blog voor meer eco-vriendelijk isolatie advies, of volg Eco-way op Instagram.

Heb je hulp nodig bij je interieur of verbouwplannen? Aarzel niet om contact op te nemen, ik help je graag verder.

 

Ecovriendelijke groetjes,

Katia

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square