top of page

Isoleren, hoe kom je erbij ...


Vlas. Deze natuurlijke vezel is prettig en gezond om te mee te werken en in te wonen.

Vandaag is goed isoleren vanzelfsprekend. Maar dat was ooit anders. De warmte vloog vroeger wel eens letterlijk door ramen en deuren. Even terug in de tijd ...


Isoleren op z'n middeleeuws... ja ook toen al beschermde de mens zich tegen de grillen van de natuur! Met modder en stro werden de gaten tussen de stenen opgevuld om de koude buiten en de warmte van het houtvuur binnen te houden.


Vóór de 17de eeuw werden er enkel organische isolatiematerialen gebruikt. Naast stro werd bv. ook hooi, gras, mos en hennep gebruikt, wat toen rijkelijk in de nabije omgeving beschikbaar was. Deze materialen isoleerden redelijk, maar waren absoluut niet brandveilig.

Schapenwolisolatie

Vanaf de zeventiende eeuw deed de spouwmuur zijn intrede in de architectuur. Deze had op dat moment toch vooral een vochtwerende functie. Verder werden er in sommige woningen tochtrollen en strobalen als een vorm van isolatie gebruikt.


Door de opkomst van de industrie kwam hier verandering in. vanaf dan werden meestal de spouwmuren gevuld met houtkrullen, kurk, zaagsel, rubber, wol enz. Ook vloerisolatie kwam wel eens voor.


Houtvezelisolatie bestaat in harde en zachte vorm voor vloer, muur en daktoepassingen

Pas vanaf de Tweede Wereldoorlog kunnen we in onze contreien echt beginnen spreken over bewust isoleren. Per toeval werd glasvezel uitgevonden, een belangrijke ontdekking voor de toekomstige isolatie! Het materiaal veroverde de markt en had veel minder nadelen dan eerder gebruikte materialen. Maar echt aangenaam en gezond is deze stof niet?????


Vandaag is isoleren de norm en wettelijk verplicht. Of je nu je dak, je muur of je vloer wil isoleren, de natuurlijke mogelijkheden zijn uitgebreid. Er is onder andere dierlijke of plantaardige wol, isolatie op basis van cellulose, kurk, vlas, hennep of zelfs gras.

Over het gebruik van deze natuurlijke isolatie materialen wijd ik verder uit in een volgende blogpost.

Binnenkort meer over ecologische isoleren. Volg de blog of volg Eco-way op Instagram.

Heb je hulp nodig bij je interieur of verbouwplannen? Aarzel niet om contact op te nemen, ik help je graag met een advies.


Ecovriendelijke groetjes,

Katia

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page