top of page

Ecovriendelijk hardhout = bamboe

Momenteel is onze tuin nog een horrorverhaal. Het onkruid verschijnt overal en een mooi groen gazonnetje is nog een mooie droom. Maar met de zomer voor de deur en de eerste warme dagen achter de rug maak ik alvast plannen over waar ik het terras wil. Ik heb altijd gedroomd over een mooi houten terras, maar voor hardhout wil ik niet meer gaan. Dus ga ik op zoek naar alternatieven die toch duurzaam zijn maar ecovriendelijker dan het hardhout. Voor een prachtig houten terras zijn er intussen ook andere mogelijkheden. Heb jij ook plannen om je buitenkamer in te richten ? Dan moet je zeker even verder lezen...Onlangs las ik een artikel dat van al het verhandelde tropisch hardhout in de wereld ongeveer tussen de 30 en 90 procent illegaal gekapt is. Fraude met documenten blijken schering en inslag te zijn ... Hoeveel betekend het FSC label dan nog?


Toen ik dit hororverhaal last dacht ik dit moet toch anders kunnen. Ik ben zeker een grote fan van hout. Maar niet ten koste van wat dan ook. Een duurzaam houten terras moet toch ook mogelijk zijn. Zo kwam ik onder ander bij MOSO bamboe terecht. Een eco-vriendelijker alternatief voor die warme sfeer van een houten terras zonder het schuldgevoel !Voor een boom kan gekapt worden moeten we al snel 80 jaar wachten, een mensenleven eigenlijk. Moso bamboe is één van de snelst groeiende bamboe-soorten, en een eerste oogst kan reeds na 4 a 5 jaar.

De bamboeplant bestaat uit verschillende stammen en ieder jaar kunnen hiervan één of meerder stammen geoogst worden. Door deze gedeeltelijke kap sterft de moederplant niet af. Van leegkap is er dus geen sprake. In tegendeel, de kap stimuleert zelfs de wedergroei, én stimuleert de plant zelfs voor nog een snellere groei.


Voor mij hebben deze bamboe terrasplanken zeker dezelfde charme dan gelijk welk hardhout. Hun ecologische en duurzame eigenschappen hebben hiertoe zeker bijgedragen. Maar qua uitstraling moeten ze zeker niet onderdoen voor welke andere houtsoort. Een thermische behandeling bezorgt de planken hun extreme stabiliteit. Deze planken kunnen zelfs in de lengte met een tand en groef systeem aan elkaar verbonden worden. Hierdoor zijn er minder naden zichtbaar. Ook een bamboeplank zal zijn natuurlijk karakter verkrijgen door zon, regen en wind. Laat je het mooi vergrijzen door de weersomstandigheden dan heb je een terras om van te genieten zonder dat het je veel werk geeft. Dus net zoals bij tropisch hardhout zal ook bij bamboe het uitzicht bepaald worden door de afwerking ... helemaal zoals jij het het liefst ziet.Niet onbelangrijk is dat ook na hun leven als terrasplank de bamboe planken geschikt zijn voor hergebruik. Hebben ze een te zwaar leven gehad en hergebruik is niet meer mogelijk, dan kan het als vervanger voor fossiele brandstoffen gebruikt worden bij de productie van bio-energie.


Dus wanneer iedereen het tropisch hout links zouden laten liggen en een ecovriendelijker alternatief zoekt kunnen we hiermee de illegale kap misschien stoppen ...


Binnenkort vertel ik meer over mijn tuinplannen en hoe ik hem zo ecovriendelijk en duurzaam wil inrichten.


Nieuwsgierig naar meer nieuws ? Volg de blog of volg Eco-way op Instagram.


Heb je vragen ? Aarzel niet om contact op te nemen, ik help je graag met een advies.


Ecovriendelijke groetjes,Katia


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page