top of page

8 redenen waarom je was ophangen goed voor je is!

Buiten gedroogde linnen lakens om die avond tussen te kruipen, dat staat in de top 10 van dingen waar ik van hou.


Bij de eerste zonnestralen krijg ik de kriebels om mijn lakens te wassen om ze buiten aan de wasdraad op te hangen. De geur van de zonnestralen die in je linnen kruipt, de wind die de muffe geur van droogkasten uit het linnen blaast. ... ZALIG toch !


Maar het heeft ook voordelen om in de winter je kleding aan de waslijn (of droogrek) te hangen.

8 redenen waarom je was drogen aan de waslijn (of binnen aan het droogrek) ook voor jou kan werken :


1. Financieel

Naast de vele andere voordelen is het besparen op de elektriciteitsrekening niet onbelangrijk. Door niet systematisch je droogkast in te schakelen en die bloesjes en hemden op een kleerhanger te hangen, de T-shirts open te hangen en je jeans met enkele wasspelden aan de wasdraad te hangen kan je behoorlijk wat eurootjes op je energierekening besparen. Maar ook bij het strijken gaat het veel sneller. Vaak is het zelfs helemaal niet meer nodig om te strijken.

Ik ben niet zo moedig dat ik de droogkast volledig aan de kant laat staan. Voor sokken en slips gebruik ik haar wel nog, iedere dag 6 paar dat telt op in een week.

Mocht jij die droogkast wel volledig aan de kant laten ? Een nieuwe waslijn is veel goedkoper in aankoop en gebruik dan een nieuwe wasdroger :-)


2. Je omgeving

Lijn drogen bevordert energiebesparing en je helpt het milieu te beschermen door kostbare brandstoffen te besparen. Het is het toppunt van ecologisch leven en wonen! Aan de lucht gedroogde kleding kan de ecologische voetafdruk van het gemiddelde huishouden gemakkelijk met enkele honderden euros per jaar verminderen.


3. Je gezondheid

Aan de lijn drogen geeft een frisse natuurlijke geur waardoor geparfumeerde wasprodukten of wasverzachters volledig verleden tijd zijn. Zon en wind verwijderen vieze geurtjes of synthetische geuren met gemak. Kleding en bedlinnen ruiken veel frisser dan wanneer die uit de droger komen. Heb jij ook allergieën of ben je gevoelig voor de parfums en kleurstoffen? Ik maak mijn eigen wasprodukt met zuivere Marseille zeep , maar je kan ook bvb Aleppo zeep gebruiken.


4. Je kleding zelf

Je kan je wel inbeelden dat al dat rollen en tuimelen in je droogkast niet zo zacht is voor je textiel. De hitte van je droger kan zelfs onherstelbare schade veroorzaken aan sommige stoffen. Naden en weefsels krijgen het zwaar te verduren en je favoriete truitje is "in no time" volledig uit vorm. Zelfs de gevoeligste vezels zoals zijde kan je aan de lucht laten drogen zonder dat ze hiervan schade ondervinden. Wel opletten met direct zonlicht ;-)


5. Natuurlijk bleken en desinfecteren

Onze grootouders (of overgrootouders) wisten het al. Bij de eerste zonnestralen werd alle witte was op de fris groene grasvelden "te bleken" gelegd. De grauwe wintersluier op het witte linnen wordt door de ultraviolette stralen in het zonlicht verjaagd. De zonnestralen helpen bij het bleken en desinfecteren van je witte lakens en handdoeken maar ook bij katoenen luiers. Wel opletten voor donker of felgekleurd textiel. Fel zonlicht zal ook de kleuren bleken wat dan weer niet het gewenste resultaat geeft. Kleuren hou je best voor een bewolkte dag of in de schaduw.


6. Je innerlijke rust

Mindfulness, yoga, meditatie zijn woorden die we vaak tegenkomen. Iedereen heeft een druk leven en de eisen zijn niet min. Je was ophangen duurt gemiddeld een 10 tal minuutjes. Tijdens die 10 minuten kan ik even mijn hoofd vrijmaken. Geen gsm, geen mails. De stukken ophangen kan als een soort ritueel zeer rustgevend zijn. Ik durf wedden dat je het nog nooit zo bekeken had.


7. Luchtbevochtiger

In de winter zal je drogende kleding de luchtvochtigheid in de kamer verhogen. Een te droge lucht binnen geeft irritatie aan de luchtwegen met verkoudheden en virussen als gevolg.


8 Een kleine work-out!

Met een kwartiertje de was ophangen of van de lijn verwijderen kan je ongeveer 68 calorieën verbranden. De lijn is dus goed voor je lijn en dat verdient een (klein) stukje chocolade.

Door wasgoed aan de lijn te drogen maak je een kleine stap naar een ecologische manier van leven en wonen. Ik geloof dat iedere kleine stap wel degelijk een verschil maakt in de voetafdruk van jezelf, je gezin en je leefomgeving.


Binnenkort meer over ecovriendelijke lifestyle tips. Volg de blog of volg Eco-way op Instagram.

Heb je hulp nodig of zit je met vragen? Aarzel niet om contact op te nemen, ik help je graag met een advies.

Ecovriendelijke groetjes,

Katia

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page